İçeriğe geç

E Arşiv Fatura Ne Kadar Saklanır

E-Arşiv fatura kaç yıl saklanır?

E-fatura saklama yükümlülüğü, Vergi Usul Kanunu’na göre e-faturanın düzenlendiği veya alındığı yıldan itibaren beş yıl, Türk Ticaret Kanunu’na göre ise on yıldır.

1 Temmuz 2024 itibariyle geriye dönük fatura kesilir mi?

Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 22 Mayıs 2024 tarihli duyurusu ile 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geriye dönük olarak e-fatura, e-arşiv ve e-makbuz uygulamasına geçen serbest meslek erbabına kesilen faturalar için 2024 takvim yılı için 1 milyon 700 bin TL tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanabileceği bildirildi.

1 ay önceki fatura işlenir mi?

Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu’nun tescil sırasına ilişkin 219. maddesinin “a” fıkrasında; “İşlemler, muhasebenin düzenini ve açıklığını etkilemeyecek, işletmenin ölçeğine ve gereklerine uygun bir sürede kaydedilir. Bu kayıtların on günden fazla geciktirilmesi yasaktır.” hükmü yer almaktadır.

Fatura kaç yıl saklanmalı?

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 253 ve 254 üncü maddeleri defter, belge ve kayıt tutma zorunluluğunu düzenlemektedir. Bu madde hükümlerine göre hesap tutmakla yükümlü olanlar, defter ve belgelerini oluşturuldukları yılı izleyen takvim yılından itibaren 5 (beş) yıl süreyle saklamak zorundadırlar.

Arşiv belgeler kaç yıl saklanır?

Birim ve Kurum Arşivleri Kurumda bulunan arşiv malzemeleri birim arşivinde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle saklanır.

Elektrik ve su faturaları saklanmalı mı?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümlerine göre mükellefler, hem kendileri tarafından düzenlenen faturaları hem de kendi adlarına düzenlenen faturaları yasal süreler içinde saklamak ve istenildiğinde ibraz etmekle yükümlüdürler.

2024’e arşiv fatura limiti ne kadar?

2024 yılında e-fatura düzenleme ve düzenleme limiti 6.900 TL olarak açıklandı. Maliyeti 6.900 TL’nin altında olsa bile, talep edilmesi halinde malın satıcısı veya işi yapan kişi tarafından fatura düzenlenmesi zorunludur.

6 ay geriye dönük fatura kesilir mi?

Sonraki faturalandırmaya ilişkin yasal yükümlülükler 7 günlük süre: Sonraki fatura, malın teslim tarihinden veya hizmetin tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

E-arşiv fatura en fazla kaç TL sınırı?

e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin, mükellef olmayan son kullanıcılara yaptıkları satışlarda vergiler dahil toplam tutar 5.000 TL’yi, mükelleflere yapılan satışlarda ise 6.000 TL’yi geçemeyecek.

Eski fatura gider yazılır mı?

Bu nedenle, ilgili hesap dönemini izleyen yılda düzenlenen faturanın gelir ve kurumlar vergisi açısından gider kaydedilmesi mümkün değildir.

E-fatura yerine e-arşiv kesilirse ne olur?

Vergi mahkemesinin kararı da bu yöndedir. Yani e-fatura yerine e-arşiv fatura düzenlenmesi halinde özel idari suç uygulanamayacağına karar verilmiştir.

E-fatura 7 günlük süre nasıl hesaplanır?

Yukarıdaki yasal düzenlemelere göre, sipariş onayında mal teslimi ve/veya hizmet sunumu için süre gün olarak belirlendiğinden, 7 günlük sürenin hesaplanması ertesi günden itibaren başlamalı, gecikmeksizin mal veya hizmetin teslim edildiği ilk gün dikkate alınacaktır.

E-fatura kaç yıl saklanır?

E-fatura saklama zorunluluğu kaç yıldır? Vergi Usul Kanunu’na göre elektronik faturaların saklanması, ilgili faturanın düzenlendiği veya alındığı yıldan itibaren ilk 5 yıl zorunludur. Türk Ticaret Kanunu’nda bu süre 10 yıldır.

E-arşiv fatura sistemden silinir mi?

E-Arşiv faturaları diğer fatura türleri gibi iptal edilebilir. 2024 E-Arşiv faturasının iptali, faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içinde yapılmalıdır. İptalin yapıldığı günü takip eden günün akşamına kadar vergi dairesine bildirim yapılmalıdır.

Muhasebe evraklari kaç yıl saklanır?

Türk Ticaret Kanunu, defter ve belgelerin saklanma süresini 10 yıl olarak belirlemiştir. Defter ve belgelerin varlığı, açılabilecek herhangi bir ticari davada delil olarak önemlidir.

Limited şirket evrakları kaç yıl saklanır?

Türk Ticaret Kanunu’na göre 10 yıl olan saklama süresi, Vergi Usul Kanunu (ve Sosyal Güvenlik İşlemleri Yönetmeliği) uyarınca beş yıla indirilmiştir. Yine Türk Ticaret Kanunu’na göre defterlerin son kayıt tarihinden itibaren 10 yıl, belgelerin ise tarihlerinden itibaren 10 yıl saklanması gerekmektedir.

E-arşiv fatura kaç gün geriye dönük kesilebilir?

Ancak bu aşamada önemli bir ayrıntı şudur: Bu süre hesaplanırken faturanın düzenleneceği ilk gün dikkate alınmaz. Yani e-arşiv faturalarını fatura tarihinden itibaren bir gün sonra ve yedinci iş gününün mesai saati sonuna kadar düzenleyebilirsiniz.

Süresi geçmiş e-arşiv fatura nasıl iptal edilir?

E-Arşiv fatura portalında “Bana verilen belgeler” sekmesine tıklayın. Açılan sayfada belgenin tarih aralığını seçin, sorguyu gerçekleştirin ve gerekli faturaları seçin. Ardından “İptal talebi oluştur”a tıklayın. Açılan sayfada iptalin nedeni belirtilir.

E-arşiv fatura ile e-fatura arasında ne fark var?

E-faturalar yalnızca e-fatura kullanıcılarına düzenlenebilir ve gönderilebilir. E-Arşiv Faturası, göndericinin e-fatura mükellefi ve alıcının kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcısı olduğu durumlarda kullanılabilen bir faturalama uygulamasıdır. Başka bir deyişle, e-arşiv faturaları e-fatura kullanıcısı olmayanlara düzenlenir ve gönderilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Nurdağı Escort