İçeriğe geç

Buğdaya Sarı Pas Ilacı Ne Zaman Atılır

Buğdayda pas hastalığı ne zaman olur?

Bu hastalığın sporları sporlar halinde çoğalır ve ilkbaharda aktif hale gelir. Hava sıcaklığı 15°C ile 20°C arasında ve ortam nemi %90 olduğunda, bu sporların gelişimi için uygun bir ortam yaratılır.

Buğdaya pas ilacı atılmazsa ne olur?

Hastalık ciddi verim kayıplarına neden olabiliyor. Boyraz, sarı pas hastalığının gelişiminin alt yapraklardan üst yapraklara doğru gerçekleştiğini vurgulayarak, “Hastalık başakçığın hemen altındaki bayrak yaprağına ulaştığında çok ciddi verim ve kalite kayıplarına neden oluyor.” dedi.

Pas ilacı dekara ne kadar atılır?

İlaçlamada dekara 2 kg %5 oranında karboril etken maddeli pestisit püskürtücülerle püskürtülmektedir.

Sarı pas hastalığı neden olur?

Sarı pas (Pucinia striiformis): Hastalık, hava sıcaklığının 10–15 °C olduğu ilkbaharda buğday tarlalarında görülmeye başlar. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişine benzer limon veya turuncu renkli püstüller oluşur. Bu püstüllerden oluşan milyonlarca yaz sporu rüzgarla çevreye yayılır.

Buğday sarı pas ilacı ne zaman atılır?

Genel olarak, püskürtme için en iyi zaman, bayrak yaprağının tamamen açıldığı yaprak döneminin sonu veya başakların çıkmasından önceki zamandır. Erken aşamalarda bitkinin üst kısımlarına ilerleyen bir istila durumunda, bayrak yaprağının çıkmasını beklemek gerekir. Gerekirse, püskürtmeden 3 hafta sonra ikinci bir püskürtme uygulanabilir.

En iyi pas ilacı hangisi?

Külleme ve pas hastalığına karşı en etkili ilaç Azimut! Tebukonazol ve azoksistrobin etken madde karışımı ile yapılan Azimut, yapraklara kısa sürede nüfuz ederek mantar oluşumunu engelliyor ve uzun süreli koruma sağlıyor.

Pas hastalığı verimi ne kadar düşürür?

Tahıl büzülmesi ve özgül ağırlık azalır, bu da hem verimi hem de kaliteyi azaltır. Zor enfeksiyonlardan kaynaklanan ortalama verim azalması yaklaşık %15’tir, ancak zor enfeksiyonlar verimi %40’a kadar azaltabilir. Tahıl büzülmesi ve özgül ağırlıkta azalma hem verimi hem de kaliteyi azaltır. Zor enfeksiyonlardan kaynaklanan ortalama verim azalması yaklaşık %15’tir, ancak zor enfeksiyonlar verimi %40’a kadar azaltabilir.

Yağmurda pas ilacı atılır mı?

Çok rüzgarlı havalarda püskürtme yapmayın. Yağmurdan önce veya sonra püskürtmeyin.

Buğdaya taban gübresi atılmazsa ne olur?

Yağışlı yıllarda verim yüksektir, ancak gübreleme düzgün yapılmazsa protein içeriği düşüktür. Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, yağışlı yıllarda nişasta tanede daha uzun süre ve büyük miktarlarda birikir. Tahılda biriken ilk besin proteinlerdir ve proteinler protein ağları oluşturur.

Buğdayda yüksek verim nasıl alınır?

Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.

10 dönüm buğdaya ne kadar gübre atılır?

Genel olarak gübreleme yoluyla uygulanacak toplam N miktarı, toprak verimliliğine (toprağın organik içeriği) bağlı olarak hektar başına 20 ila 120 kg (akre başına 17,8 ila 107 lb) arasında değişmektedir.

Buğdaya ilaç ne zaman atılır?

Buğdayda çıkış sonrası ilaçlamada yabancı otlar 2-6 yapraklı iken ilaçlama yapılmalıdır. Geciktirilen ilaçlama amacını yitirmiştir.

Buğdayda pas hastalığı verimi etkiler mi?

Buğday bitkisi üreticilerimizin büyük bir kısmının gelir kaynağıdır ve stratejik öneme sahiptir. Buğdaydaki pas hastalıkları, iklim koşullarının salgınlara yol açtığı yıllarda önemli verim kayıplarına yol açar.

Buğday sararması nasıl geçer?

Bu sararma, su boşaltıldıktan sonra kaybolacaktır. Ancak, su kısa bir süre (5-10 gün) birikirse, bu bölgelerdeki bitkilerin, birikme azaldığında yaprak gübresi uygulanarak gelişmeleri teşvik edilmelidir.

Sarı hastalığı neden olur?

Kas distrofisi genetik veya edinilmiş olabilir. Kas yapısı ve işlevinden sorumlu genlerdeki mutasyonlar genetik kas distrofisine neden olur. Daha sonra başlayan kas bozuklukları ilaçlar, travma veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.

Pas hastalığı verimi ne kadar düşürür?

Tahıl büzülmesi ve özgül ağırlık azalır, bu da hem verimi hem de kaliteyi azaltır. Zor enfeksiyonlardan kaynaklanan ortalama verim azalması yaklaşık %15’tir, ancak zor enfeksiyonlar verimi %40’a kadar azaltabilir. Tahıl büzülmesi ve özgül ağırlıkta azalma hem verimi hem de kaliteyi azaltır. Zor enfeksiyonlardan kaynaklanan ortalama verim azalması yaklaşık %15’tir, ancak zor enfeksiyonlar verimi %40’a kadar azaltabilir.

Ekinlerde pas hastalığı nasıl olur?

Yaprağın üst tarafında makine delikleri gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilimi bir çizgiye benzediğinden bu pasa çizgisel pas da denir. Yüksek nem veya yağmur hastalığı tetikler. Hastalığın ortaya çıkması için en uygun sıcaklık 10-15 °C’dir.

Buğdayda çinko ne zaman atılır?

Çinko noksanlığında, kardeşlenme döneminden itibaren 15-20 gün aralıklarla 2-3 kez çinko sülfat yaprak uygulaması yapılmalıdır.

Bitkilerde pas hastalığı nasıl geçer?

Pas hastalıklarının klor dioksit ile tedavisinde uygulama: 100 litre suya 500 ml klor dioksit karıştırılır. Karışım bitkiye, tepeden püskürtme adını verdiğimiz püskürtme yöntemi kullanılarak uygulanır. Hastalık durumunda, uygulama 3 veya 5 günlük aralıklarla (hastalığın şiddetine bağlı olarak) yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Nurdağı Escort