Adağı başkası kesebilir mi?
Önemli olan fedakarlık yapma niyetidir. Aynı niyetlere sahip olmak zorunda değiller. Bir kişi yemin edebilir ve diğeri akika fedakarlığı yapabilir.
Başkasının parasıyla adak olur mu?
Namaz kılmak, oruç tutmak, sadaka vermek veya kurban kesmek için adak adak olarak bulunabilir, ancak bu, hasta ziyareti veya Mevlid okuma adağını değiştirmez. Adanma, kişinin kişisel mülkiyetinde olmalıdır. Başkasının malı üzerinde adak adanamaz.
Adak yerine getirince ne olur?
Her iki durumda da, ameli yapan kişi mükafatlandırılır. Sonra, bin defa tespih getirmeyi yemin eden kişi, getirdiği tespih kadar mükafatlandırılır, çünkü hamd etmenin özü itaattir. Ancak, yeminini yerine getirdiği için de mükafat alır.
Adak başka bir şeye çevrilir mi?
Bir yerde yapılan adak, başka bir yerde de yerine getirilebilir. Çünkü adaktaki amaç Allah’a yakınlaşma isteğidir. Mekânın, bir eylemin ibadet olup olmaması üzerinde bir etkisi yoktur (Kâsânî, Bedâi’, 5/93).
Adağı kesen kişi yiyebilir mi?
Adak etinden, adak adamış olan kimse, onun karısı, onların altsoyu (kendi soyundan gelen annesi, babası, büyükbabası ve büyükannesi ile kendi soyundan gelen çocukları ve torunları) ve bunların dışında mal sahibi olanlar yiyemezler (Zeylaî, Tebyîn, 6/8; Bilmen, İlmihal, 304-305).
Adak adamak dileği gerçekleştirir mi?
Adak bir ibadet şeklidir. Allah Teala kulunun bu ibadeti karşılığında dilediğini verebilir.
Adak kesilirken yanında olmak gerekir mi?
Adak adayan kişinin, kurbanı kesilmek üzere satın alması, bizzat kesmesi veya kesim sırasında hazır bulunması gerekmez. Bu nedenle, adak kurbanı vekalet yoluyla yapılabilir. Vekalet yoluyla adak hayvanını kesen kişi, öncelikle kurbanlık hayvanı şartlarını sağlayan hayvanı seçer.
Adak ne zaman geçersiz olur?
Adak, başkasının malı ile ilgili olmamalıdır. e) Yapılan ibadet, Allah’a isyan, sapkınlık, günah ve isyanı içermemelidir. Bu durumda adak geçersiz olur.
Adak akrabaya dağıtılır mı?
Adak eti, ancak zekâtı verilen kimselere dağıtılabilir. Adak eti, bu kategorideki kişiler arasında yakın ve uzak akrabalara, yoksullara, yetimlere ve mazlum bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir.
Adak yerine getirilirken ne denir?
Adak yapan kişi, “Bu benim adağım olsun” veya “Bunu yaparsam, bu benim adağım olsun” deyip, ne adadığını isim olarak belirtmezse, niyet ettiği şeyi yerine getirmesi gerekir. Adak belirsiz ise ve adak yapan kişi oruç tutmaya niyet eder, ancak sayı belirtmezse, üç gün oruç tutması gerekir.
Adak hangi durumlarda kabul olmaz?
Hangi durumlarda adak kabul edilmez? Adakların geçerliliği için belirli şartlar vardır. Mum yakmak, başörtüsü bağlamak veya türbelerde şeker dağıtmak gibi durumlar dinimizde yer almaz. Ezan okumak, camiye girmek ve abdest almak gibi adaklar geçerli değildir.
Adak yerine bağış yapılır mı?
Bu nedenle kurban kesmeyi ve etini fakirlere dağıtmayı adayan kişi, sadece kurban keserek yeminini yerine getirmiş olur. Bu bakımdan kurban kesmek yerine fakirlere para vererek veya ayni mal sağlayarak bu yemin yerine getirilemez.
Adaktan geri dönülür mü?
Bu bakımdan bir kimse, gerçekleşmesini istediği bir şey için fedakarlık yaparsa, o şeyin gerçekleşmesine bağlı olarak yeminini yerine getirmelidir. Yeminden dönmek, yükümlülüğü ortadan kaldırmaz.
Adak ne zaman gerçekleştirilmeli?
Adak ne zaman yapılmalıdır? Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adak olarak sunan kişi, şart gerçekleştiğinde ilk fırsatta adağını yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise her zaman yerine getirilebilir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/735-738; 6/332-332).
Adaklar kime düşer?
Kurban, adak adayan kişiye düşer. Kişi, kurban etme niyetiyle Tanrı’ya adak adayabilir. Adak, bir dileğin yerine getirilmesi veya minnettarlığın bir ifadesi olarak yapılır.
Adak kestiren ne yapmalı?
Kurban kesen kişi; Sığır, koyun, keçi gibi hayvanlardan birini kesen (veya kestiren) kimse, kesilen hayvanın etinden kurban kesen kimse yememelidir. Kurban sahibinin ailesi ve yakın akrabaları da ondan yememelidir. Adak hayvanının etini fakir ve muhtaçlara bağışlamak gerekir.
Adak kesilirken yanında olmak gerekir mi?
Adak adayan kişinin, kurbanı kesilmek üzere satın alması, bizzat kesmesi veya kesim sırasında hazır bulunması gerekmez. Bu nedenle, adak kurbanı vekalet yoluyla yapılabilir. Vekalet yoluyla adak hayvanını kesen kişi, öncelikle kurbanlık hayvanı şartlarını sağlayan hayvanı seçer.
Adak vekaleti nasıl verilir?
Vekâlet yoluyla hayvan kesen kişi, vekâletnameyi bulunduğu yerdeki bir kişiye veya başka bir yerdeki bir kişi veya kuruma verebilir. Vekâletname sözlü veya yazılı olarak, telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçlarıyla verilebilir.
Eşimin parasıyla adak kesilir mi?
Değerli kardeşim, adak şartlarından biri de şudur: “Adak edilen mal, adak adayan kişinin mal ve servetinden fazla olmamalıdır.” Adak, adak adayan kişinin maddi gücünü aşmamalı ve başkasına ait olmamalıdır.